Dereceli tabakalanma

İki tür kademeli yataklamanın şematik gösterimi: sol: normal derecelendirme; sağ: ters derecelendirme

Jeolojide, derecelendirilmiş bir yatak, yatağın bir tarafından diğerine tane veya talaş büyüklüğünde sistematik bir değişiklik ile karakterize edilir. En yaygın olarak tabanda giderek daha ince olanlara doğru derecelendirilen daha iri çökeltilerle normal derecelendirme biçimini alır. Normal olarak derecelendirilmiş yataklar genellikle, zaman geçtikçe taşıma enerjisinde (akış hızı) düşen çökelme ortamlarını temsil eder, ancak bu yataklar hızlı çökelme olayları sırasında da oluşabilir. Muhtemelen en iyi türbidit tabakalarında temsil edilirler; burada, önce ağır, kaba çökeltileri çökelten ani ve güçlü bir akıntıya işaret ettikleri, daha ince olanları, akım zayıfladıkça takip eder. Ayrıca karasal akarsu birikintilerinde de oluşabilirler.

Ters derecelendirmede yatak yukarı doğru kabalaşır. Bu tip derecelendirme nispeten nadirdir ancak tane akışı ve enkaz akışı ile çökeltilen tortuların karakteristiğidir.[1] Aeolian süreçlerinde de gözlemlenir. Bu biriktirme işlemleri, granüller konveksiyon örnekleridir.

İki kademeli yataklama stilinin şematik gösterimi: sol: normal derecelendirme; sağ: kaba kuyruk derecelendirme
  1. ^ Tucker, Maurice E. (2003). Sedimentary rocks in the field. 3rd ed. West Sussex, England: J. Wiley. ISBN 0-470-85123-6. OCLC 51900578. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search